Cinci miliarde de deșeuri de plastic. Nu este o glumă, cam atât se estimează că înoată mări din cauza neglijenței și a iresponsabilității umane. Din fericire, tot mai mulți oameni încearcă să ia atitudine, nu doar companii, ci și persoane fizice individuale. Numărul de idei creative este nesfârșit, să vedem câteva!
Cu siguranță că ai avut deja posibilitatea să vizionezi fotografii șocante înfățișând foci, broaște țestoase sau balene care au fost ucise literalmente de deșeurile marine. Nefericitele animale se blochează în folii, ori le înghit sau se sufocă din cauza pungilor de plastic. Dacă acum te gândești că problema contaminării oceanelor este un lucru îndepărtat care nu te afectează, atunci gândește-te la Pământ ca la o singură entitate. Ceea ce este dăunător oceanelor, va deveni, în cele din urmă, nefavorabil și pentru tine. Nu uita, substanțele toxice eliberate în apă, revin în sol după ploaie și, în final, în farfurie.
Deșeurile ce plutesc la suprafața și în adâncurile mărilor, pot polua apele de sute de ani, datorită timpului lung de descompunere. Spre exemplu, timpul de descompunere al sticlelor din plastic și al PET-urilor este de, aproximativ, 450 de ani, totodată, cel al pungilor de plastic este relativ asemănător. Poluarea a devenit atât de masivă, încât deșeurile plutitoare formează insule întregi, iar cea mai mare din Oceanul Pacific poate fi văzută chiar și din spațiu. Din păcate, dacă o creatură vie nu pare a fi afectată de contaminarea oceanelor, aceasta nu înseamnă că nu suferă enorm. Biologii descoperă resturi mai mici sau mari de plastic în interiorul corpului a tot mai multor animale decedate, sugerând că animalul în cauză a suferit o mare parte a vieții sale din cauza plasticului nedigerabil. Cu toate acestea, deșeurile marine nu afectează doar viețuitoarele subacvatice. Datorită complexității lanțului trofic, resturi din deșeurile oceanice se regăsesc adesea, chiar și în organismul animalelor terestre vii.
Cu toate acestea, în loc de disperare, situația poate fi îmbunătățită, așadar să studiem puțin inițiativele inovatoare pe care le adoptă din ce în ce mai multe companii, în combaterea poluării!
Cel mai important aspect este să aduni gunoiul. Din ce în ce mai multe companii private și mari întreprinderi organizează acțiuni și crează invenții ce au ca scop curățarea oceanelor. O multitudine de soluții funcționale au luat deja naștere, de la filtrul tip pieptene și până la barierele plutitoare.Din gunoiul colectat, ei realizează lucruri uimitor de creative: de exemplu, un brand mondial a scos pe piață încălțăminte sport realizată din deșeuri oceanice. Partea superioară a încălțămintei speciale este realizată aproape 100% din deșeuri plutitoare de plastic din mare și plase de pescuit ilegale de adâncime. O altă marcă de modă crea blugi din deșeuri marine. Firele de plastic rezultate în urma unui proces complicat alcătuiesc acele bobine de „ață”, ce devin de bază al pantalonilor. Din ce în ce mai multe personalități din industria modei acordă atenție acestui tip de reciclare, cum ar fi un costum de baie din deșeuri oceanice, cu care vom înota având conștiința mai împăcată.
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta