Din gunoi valoare: așa se reciclează deșeurile oceanice
din gunoi valoare: așa se reciclează deșeurile oceanice

Din gunoi valoare: așa se reciclează deșeurile oceanice



Cinci miliarde de deșeuri de plastic. Nu este o glumă, cam atât se estimează că înoată mări din cauza neglijenței și a iresponsabilității umane. Din fericire, tot mai mulți oameni încearcă să ia atitudine, nu doar companii, ci și persoane fizice individuale. Numărul de idei creative este nesfârșit, să vedem câteva! 

Cu siguranță că ai avut deja posibilitatea să vizionezi fotografii șocante înfățișând foci, broaște țestoase sau balene care au fost ucise literalmente de deșeurile marine. Nefericitele animale se blochează în folii, ori le înghit sau se sufocă din cauza pungilor de plastic. Dacă acum te gândești că problema contaminării oceanelor este un lucru îndepărtat care nu te afectează, atunci gândește-te la Pământ ca la o singură entitate. Ceea ce este dăunător oceanelor, va deveni, în cele din urmă, nefavorabil și pentru tine. Nu uita, substanțele toxice eliberate în apă, revin în sol după ploaie și, în final, în farfurie.

Deșeurile ce plutesc la suprafața și în adâncurile mărilor, pot polua apele de sute de ani, datorită timpului lung de descompunere. Spre exemplu, timpul de descompunere al sticlelor din plastic și al PET-urilor este de, aproximativ, 450 de ani, totodată, cel al pungilor de plastic este relativ asemănător. Poluarea a devenit atât de masivă, încât deșeurile plutitoare formează insule întregi, iar cea mai mare din Oceanul Pacific poate fi văzută chiar și din spațiu. Din păcate, dacă o creatură vie nu pare a fi afectată de contaminarea oceanelor, aceasta nu înseamnă că nu suferă enorm. Biologii descoperă resturi mai mici sau mari de plastic în interiorul corpului a tot mai multor animale decedate, sugerând că animalul în cauză a suferit o mare parte a vieții sale din cauza plasticului nedigerabil. Cu toate acestea, deșeurile marine nu afectează doar viețuitoarele subacvatice. Datorită complexității lanțului trofic, resturi din deșeurile oceanice se regăsesc adesea, chiar și în organismul animalelor terestre vii.

Cu toate acestea, în loc de disperare, situația poate fi îmbunătățită, așadar să studiem puțin inițiativele inovatoare pe care le adoptă din ce în ce mai multe companii, în combaterea poluării!

Cel mai important aspect este să aduni gunoiul. Din ce în ce mai multe companii private și mari întreprinderi organizează acțiuni și crează invenții ce au ca scop curățarea oceanelor. O multitudine de soluții funcționale au luat deja naștere, de la filtrul tip pieptene și până la barierele plutitoare.

Din gunoiul colectat, ei realizează lucruri uimitor de creative: de exemplu, un brand mondial a scos pe piață încălțăminte sport realizată din deșeuri oceanice. Partea superioară a încălțămintei speciale este realizată aproape 100% din deșeuri plutitoare de plastic din mare și plase de pescuit ilegale de adâncime. O altă marcă de modă crea blugi din deșeuri marine. Firele de plastic rezultate în urma unui proces complicat alcătuiesc acele bobine de „ață”, ce devin de bază al pantalonilor. Din ce în ce mai multe personalități din industria modei acordă atenție acestui tip de reciclare, cum ar fi un costum de baie din deșeuri oceanice, cu care vom înota având conștiința mai împăcată.

Dincolo de industria modei, se realizează și alte diferite obiecte din materialele poluante regăsite în oceane. Din deșeurile oceanice a luat naștere, astfel, un aspirator, un recipient pentru detergent și chiar rame pentru ochelari.

După cum poți vedea, există numeroase modalități de a reduce cantitatea de deșeuri din oceane și de a recicla în mod creativ gunoiul care provoacă distrugerea animalelor. Dar nu trebuie să locuiești pe malul oceanului pentru a lua parte activă la protecția mediului. Cu puțină conștientizare poți proteja mediul, chiar dacă nu trăiești pe plajă. Adună în mod selectiv gunoiul, iar dacă vezi gunoi pe stradă, ridică-l și aruncă-l în locul destinat acestuia. Probabil pare incredibil, dar și astfel poți face un pas imens, dacă optezi pentru o trăistuță textilă, în locul pungilor de plastic din magazine. Și dacă te afli în cafetăria ta preferată, atunci, în locul obișnuitului pahar din hârtie, solicită-ți cafeaua în propriul termos. Pentru tine va fi o nimica toată, însă pentru oceane și pentru milioanele de mici viețuitoare subacvatice, acest lucru poate însemna însăși viața!

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l către prietenii tăi ca să-l poată citi și ei

  • soluții naturale de întinerire a pielii! - blog

    Soluții naturale de întinerire a pielii!

    Poți începe lupta împotriva combaterii ridurilor și a semnelor vizibile de îmbătrânire, chiar și atunci, dacă nu dorești să utilizezi produse cosmetice care conțin materiale sintetice. Secretul constă din ingrediente naturale bine alese. Îți voi prezenta cei mai buni agenți naturali de reducere a ridurilor!

    Vizualizează
  • noi manne vegane în gama de sortimente - blog

    Noi Manne vegane în gama de sortimente

    Sunt foarte mândră datorită faptului că alte nouă Manne au dobândit certificarea Vegan Society, printre care se numără și trei produse nou-nouțe! Îți voi prezenta cele nouă specialități ce trebuie să facă parte din arsenalul de înfrumusețare al fiecărui vegan.

    Vizualizează
  • 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre statul la plajă - blog

    5 lucruri pe care trebuie să le știi despre statul la plajă

    Puține sunt subiectele despre care se regăsesc mai multe informații controversate, dar printre acestea se numără statul la plajă. Am colectat 5 idei interesante, pentru ca tu să te poți bucura în siguranță de razele strălucitoare și vibrante ale soarelui!

    Vizualizează

Comentarii

Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta



Îți răsplătim fidelitatea!

A trecut vremea bonusurilor exprimate în procente! Fiind membru al Clubului Manna, am dori să primești o atenție deosebită și mai multe beneficii. De aceea am înființat Clubul Manna, unde ai asigurată transparența ofertelor actuale.

Află mai multe