
Câte sticle și borcănele cu cosmetice se înghesuie pe rafturile tale?
Dacă nu ești, nu mai pierde nicio clipă – citește lunga listă de chimicale conținute de cremele marilor firme de cosmetice!
Hai să vedem ce pun marii producători în produsele lor extrem de scumpe, pentru îngrijirea tenului!
Petrochimicale – numite și uleiuri minerale
Derivați ai procesului de rafinare prin care uleiul brut este transormat în petrol și ale uleiuri fine. Sunt folosiți în produsele de îngrijire a pielii și în loțiunile de corp. După aplicare, ele lasă pe piele un strat uleios care împiedică porii să respire. Astfel, pot apărea acneea, petele, punctele albe. Următoarele produse conțin conțin petrochimicale: uleiurile pentru bebeluși, cremele hidratante, cremele anti-îmbătrânire, cremele revitalizante. Se ascund sub următoarele denumiri:
- Ulei mineral
- Parafină lichidă
- Ulei de parafină
- Ceară de parafină
- Petrolatum
- Petrolateum
Coloranți sintetici:
Se găsesc în cremele de față colorate. Acestea se numără printre substanțele cel mai probabil să cauzeze reacții alergice, astm, urticarie și, în cel mai rău caz, îți creează o predispoziție la cancer. Coloranții sintetici trebuie indicați ca "ingredient cosmetic" (CI), conform standardelor INCI (Nomenclatorul Internațional pentru Ingrediente Cosmetice).
Cei mai periculoși sunt următorii:
E102, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E142
Dioxan (dioxid de dietilen)
Este introdus în majoritatea produselor cosmetice pentru a ameliora efectul iritant al ingredientelor pe bază de petroleum. Favorizează dezvoltarea tumorilor la ficat, vezica urinară, plămâni și a celor de piele. Este periculos pentru că se absoarbe rapid și ușor și anulează toate mecanismele de auto-apărare ale pielii. În afară de asta asprește pielea și îi prduce crăpături. Poate fi recunoscut și sub alte denumiri:
- Polietilen
- Polietilen glicol
- Polioxietilen
- Dioxid de dietilen
- DI (oxid de etilenă)
- Dioxan
Urea
Există mai multe tipuri de uree folosite pe post de conservanți în cremele de față și cremele anti-îmbătrânire și există o legătură directă între acestea și diferitele iritații ale pielii. Chiar și în cantități mici afectează grav sănătatea, de aceea nu e o surpriză că în Canada folosirea lor a fost interzisă. Urea poate cauza: iritații ale ochilor, dificultăți de respirație, tuse, dureri de cap, depresie, insomnii și afecțiuni ale pielii. Are tendința să usuce pielea, sau să ducă la apriția bășicilor și crăpăturilor. Caută pe net acest tip de substanțe, o poți găsi și sub următoarele denumiri:
- Parafolmaldehida
- Benzil-hemiformal (BHF)
- Diazolidinil urea
- 2-bromo-2-nitropropane-1 3-diol (bronopol)
- CarbamidGlicinat
Parabenii
Conservanți sintetici deosebit de periculoși, folosiți pentru a păstra intactă textura cremei pentru mai mult timp. Printre alte probleme, produc dezechilibre hormonale.
Parfumurile sintetice
Sunt puse în creme pentru a le face și mai atractive. Pot produce iritații, mâncărimi, urticarii și alergie.
Filtrele solare artificale
Sunt sigură că ați văzut deja pe piață astfel de creme de față: protecția sau filtrul solar este adăugat pentru a face produsul și "mai inteligent". Aceste filtre artificiale sunt oxibenzona și octil-metoxicinamatul.
Și lista se poate întinde și mai mult...
Folosești cremă de față?
Dacă n-ai făcut-o deja, acum a venit momentul adevărului: adună toate produsele pentru îngrijirea feței de pe rafturi!
Verifică ingredientele tipărite pe etichete! Spune-mi dacă ai găsit ingrediente suspecte!
Comentarii
Te rugăm să te conectezi, pentru a comenta